Opracowania naukowe i badania w Instytucie Jakości JCI

W ramach konsorcjum CELL-MOL-TECH studenci, doktoranci oraz pracownicy WBBiB UJ mają możliwość włączenia się w prace Instytutu Jakości działającego przy JCI. Wspołpraca z Instytutem Jakości obejmuje dwa obszary:

  • tworzenie opracowań popularno-naukowych na temat suplementów diety, kosmetyków, żywności funkcjonalnej, leków, szczepionek oraz innych produktów z rynku life science,
  • udział w projektowaniu oraz realizacji badań związanych z oceną jakości produktów z grupy suplementów diety.

Opracowania naukowe

Opracowania popularno-naukowe publikowane w ogólnodostępnych mediach stanowią realną pomoc dla konsumentów, gdy muszą oni podjąć decyzję o zakupie danej kategorii produktów, mają także społeczny i edukacyjny charakter, gdyż pozwalają na transfer wiedzy naukowej ze środowiska akademickiego do świata konsumenckiego.

Opracowania powinny mieć charakter prac przeglądowych opartych o dane pochodzące z literatury naukowej, dane rynkowe oraz powszechnie dostępne informacje na temat produktów z rynku life science. Po uzyskaniu pozytywnej recencji, artykuły będą publikowane pod egidą Instytutu Jakości JCI, z jednoczesnym uwypukleniem nazwiska i afiliacji autora pracy, w branżowych periodykach z obszaru rynku farmaceutycznego, biotechnologicznego lub kosmetycznego.

Poniżej zestawione zostały przykładowe zagadnienia, o których można pisać. Istnieje także możliwość zaproponowania własnego tematu opracowania.

Chęć wzięcia udziału w tworzeniu opracowań popularno-naukowych należy zgłosić wypełniając elektroniczny formularz J2.

LISTA PRZYKŁADOWYCH TEMATÓW:

  1. Choroba wrzodowa u palaczy.
  2. Biochemia etanolu – wpływ alkoholu na ludzki organizm.
  3. Jesteś tym co pijesz – woda mineralna, źródlana czy z kranu?
  4. Interakcje leków z sokiem z grejpfruta,  interakcje soków cytrusowych z lekami.
  5. Apiterapia – naukowe podstawy leczenia chorób produktami pszczelarskimi.
  6. Wzrok komputerowców – czy dieta może pomóc w zatrzymaniu negatywnych skutków pracy przy komputerze?
  7. Nutrikosmetyki – sprzymierzeńcy kobiecego piękna.
  8. Szczepionki rekombinowane dostępne na polskim rynku.
  9. Jakie zagrożenia dla twojej skóry czyhają na siłowni?  
  10. Olejki eteryczne wykorzystywane w aromaterapii.
  11. Czosnek. Pogromca nie tylko wampirów – naturalne remedium znane od tysięcy lat.
  12. Homeopatia – skąd się bierze fenomen kontrowersyjnych preparatów dostępnych na ryku farmaceutycznym?
  13. Naturalne afrodyzjaki – niebieska pigułka bez recepty.
  14. Naturalne substancje toksyczne pochodzenia roślinnego jako substraty do opracowywania nowych leków.
  15. Substancje toksyczne produkowane przez zwierzęta jako potencjalny materiał chemiczny na leki pochodzenia naturalnego.
  16. Trucizny owadów  – co zawierają jady pszczół i os?
  17. Trucizny węży – co zawierają jady żmij i węży?
  18. Trucizny skorpionów.
  19. Trucizny ryb.
  20. Przykłady toksykoinfekcji i intoksykacji.
  21. Wykorzystanie toksyn w nauce i przemyśle.
  22. Sposoby wydalania toksyn z organizmu.
  23. Biodostępność witaminy B12 – symbioza człowieka i bakterii.
  24. Suplementacja mikropierwiastków (Se, J, Cr, V, Br, B).
  25. Suplementy dla seniorów – jak przedłużyć młodość?
  26. Suplementacja diety kwasami omega. Czy każdy kwas omega jest dla nas dobry?
  27. Suplementy diety w diecie kulturysty. Jakie niosą zagrożenia?
  28. Suplementacja diety przed operacją i jej wpływ rokowania.

Badania

Badania prowadzone przez Instytut Jakości JCI można podzielić na dwa typy:

  • Badania rankingowe – polegające na niezależnej ocenie dostępnych na polskim rynku produktów z branży suplementów diety w oparciu o wybrane kryteria badawcze oraz wskazanie tych produktów, które cechują się najwyższymi standardami jakości.
  • Badania zlecone – polegające na wykonaniu serii badań, pozwalających oszacować jakość analizowanego produktu. Pozytywny wynik badania, może być podstawą do przyznania analizowanemu produktowi pozytywnej opinii Instytutu Jakości JCI oraz ZNAKU JAKOŚCI JCI.

Korzyści płynące z włączenia się w działalność badawczą Instytutu Jakości JCI to między innymi:

  • praca nad realnym produktem rynkowym,
  • zapoznanie się ze specyfiką branży suplementów diety,
  • zaznajomienie się z literaturą przedmiotu i nabycie umiejętności selekcji informacji istotnych dla oceny jakości produktów rynkowych.

Osoby zainteresowane prowadzeniem badań w Instytucie Jakości JCI proszone są o kontakt z koordynatorem ds. współpracy.

Koordynator współpracy z Instytutem Jakości JCI

dr Łukasz Kutrzeba
Dyrektor Instytutu Jakości JCI
tel.: 12 297 46 27
e-mail: lukasz.kutrzeba@jci.pl